Etkinlikler
.

EDİRNEDE ÇOCUK SUÇLARINDA 2014’ E GÖRE 2015 YILINDA AZALMA GÖRÜLDÜ

               Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı uygulama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Çocuklar ve Suç” konulu panel Türkan Sabancı Kültür Merkezinde dün saat 14:00 de gerçekleştirildi. Panelde konuşan Edirne Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Komiseri Özgür Güvenç,  yaptıkları istatistiklere göre 2014 yılına göre 2015 yılında Edirne de çocuk suç oranında azalma olduğunu söyledi.

               Eğitim Fakültesi  Okul Öncesi  öğrencisi Mert Ör ve Konservatuar Keman Bölümü öğrencisi Arda Kurum un müzik dinletisi ile başlayan panele  Lüleburgaz kent konseyi başkanı Aysel Balkan Tan’ında katıldı.

                Toplantıda ilk konuşmayı yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Avukat Nebahat Çavuş çocuk suçları konusunda bilgiler vererek, çocukların suça sürüklenme nedenleri olarak Hızlı kentleşme ve sanayileşme sonucunda köyden kente göçün yarattığı değer değişimi gelir adaletsizliği, yoksulluk, işsizlik  aile sorunları, ilgi ve sevgi eksikliği İhmal istismara uğrama  yetersiz ve kalitesiz eğitim “dir dedi.  Çavuş “ Bilişim suçlarında çocuklar sadece cinsel konularda değil, sosyal paylaşım sistemindeki başkasının paylaştıklarını paylaşırsa veya onaylarsa da suça iştirak etmiş oluyor. Paylaşılanlara ve beğenilere dikkat etmek gerekir” dedi.

               Daha sonra söz alan Edirne Belediyesinden Psikolog Esra Selvi, çocukların bir gün bile okuldan kaçtığında o gün neler yaptığı kimlerle vakit geçirdiği kesinlikle aile tarafından öğrenilmesi  gerektiğini belirterek” okuldan kaçma bir yaşam tarzıdır, tek başına riski ifade etmez, düzenli olarak okuldan kaçarlar, okumayı reddetme vardır, devamsızlığı önemli boyutlardadır, okul başarısı düşüktür. Bunlar zor çocuklardır. Aileler zor çocuklarla baş etmek için Kişiliğine saygı göstermeli. Onu bir yetişkin gibi görerek konuşmalı. Onları dinleyen pek yok, o yüzden siz dinleyin. Sizi sinirlendirmek isteyebilir, tuzağa düşmeyin.  Bir gün çok iyi, bir gün kötü olmayın. Hep aynı kalmaya çalışın. Davranışlarındaki düzelme uzun süre alacağından sabırlı olun. İyi davranışlarının fark edilmesine ihtiyacı vardır. “Sen çok kötüsün; insanlara vuruyorsun” yerine “Vurmak kötü bir davranış” diyerek uyarılmalıdır ‘dedi.

            Panelde daha sonra söz alan Edirne Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubeden Komiser Özgür Güvenç çocukları suça sürükleyen nedenlerin içinde   başında parçalanmış aileler , arkadaş çevresi, ilgisizlik kendini ispat etme ve medyanın da suç işlemelerinde büyük ölçüde katkısı olduğunu anlatırken, Edirne de 2014 yılına göre 2015 yılında çocuk suçları oranlarında  azalma olduğunu, Edirne Emniyet Müdürlüğü olarak  iki kez Kızanlar Dayanışma Atölyesi  çalışması ile  suça karışmış çocukların farklı yönelimlere çekilmesi çalışmasını yürüttüklerini söyledi

            Son konuşmayı yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğünden Sosyal Çalışmacı Nihan Ertan çocukların aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne geldiğinde çocuğun neler yaşadığını ve nasıl davrandıkları konusunu örneklerle anlatırken, Edirne de de yurt kavramının artık kalmadığını çocukların evlerde kaldıkları değindi. Yurt yaşamı ve evlerde ki yeni yaşam ile koruyucu aile kavramlarını anlatan iki ayrı film ile müdürlüğünün  çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Panel sonunda organizasyon sorumluları, Eren Taşkıran , Ecem Uca ,Ezgi Ataol , Ezgi Son, Çağla Bozdağ, Şahin Girgin  tarafından panelistlere Yüksekokul Müdürü Yrd, Doç, Dr, Mustafa Hatipler adına teşekkür belgesi sundular.
ResimResimResimResimResim

Bu içerik 29.12.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 794 kez okundu.