Etkinlikler
.

GÖÇ TÜRKÜLERİ KONSERİ VE FOTOĞRAF SERGİSİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Trakya Üniversitesinde “Göç Türküleri” seslendirildi, “Göçün Orta Yeri Hüzün” sergisi sanatseverlerle buluştu.

Trakya Üniversitesi Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Göç Türküleri” konseri ve Behiç Günalan “Göç Fotoğrafları” sergisi düzenlendi. Balkan kongre Merkezi’nde gerçekleşen program, gazeteci Behiç Günalan’ın 1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye yaşanan zorunlu göç sırasında Kapıkule Sınır Kapısı’nda çektiği fotoğraflardan oluşan serginin açılışı ile başladı. Sergi açılışının ardından düzenlenen konserde, gönüllere dokunan acı dolu hikâyeleriyle göç türküleri seslendirildi.

Etkinliğe Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve eşi Dilek Kırbıyık Hanımefendi, Edirne İdare Mahkemesi Başkanı Yüksek Arslan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Hamzabeyli Gümrük Müdürü Hayati Demir ile öğrenciler, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. 

Behiç Günalan’ın objektifinden, Bulgaristan Türklerinin 1989 zorunlu göçünde Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşananların yer aldığı sergi açılışında konuşan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, her göçün acısıyla tatlısıyla yaşanmış hikâyeler barındırdığını ifade ederek “O yaşanmışlıkların her şehrin, her ülkenin kültürüne sağlamış olduğu katkılar var. Bugün burada önce fotoğraflarıyla, sonra müziğiyle bunu göreceğiz.” dedi. 
Ardından kurdele kesilerek sergi açılışı gerçekleştirildi. Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ile Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Behiç Günalan’a günün anısına hediye takdim etti. Daha sonra Vali H. Kürşat Kırbıyık ve diğer protokol üyeleri sergiyi gezerek, Behiç Günalan’dan fotoğrafların hikâyesi hakkında bilgiler aldı. Etkinlik kapsamında ayrıca, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ait sergiye de yer verildi. 

Programda ardından göç türkülerinin seslendirildiği konsere geçildi. Konser öncesi bir konuşma gerçekleştiren Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, yalnızca insanların değil türküleri yakanlarla birlikte türkülerin de göç ettiğini dile getirerek “Türkülerin göç yolculuğu insanlardan daha uzun, daha hızlı ve daha büyüktür. Türküler de göç ederler, türküler de terk ederler sılalarını… Onlar da tıpkı insanlar gibi bir gün toplar göçünü… Türküler, insanımızın kültürünün aynasıdır. Hele hele bu türküler göç türküleri ya da göçün türküsü olursa… Nerede bir türkü varsa, orada mutlaka bir hüzün, bir destan, bir hasretlik, bir derin yara ve bir millî duygu şahlanışı vardır. Türküler bizim romanımızdır.” dedi. 
Açılış konuşmasının ardından Edirneli türkü dostlarını, Trakya Üniversitesinde bir araya getiren konserde İstanbul Devlet Türk Halk Müziği ve Modern Folk Müziği Korosu, Vedat Kapanoğlu’nun şefliğinde sahne aldı. 

Usta sanatçılar, göç temasıyla gerçekleştirilen programda birbirinden değerli göç ve gurbet türkülerini sanatseverler için seslendirdiler. Konserde türküler, hikâyeleri ile birlikte harmanlanarak dinleyicilerle buluştu. Solist sanatçılar Gökhan Temur, Hamdiye Efeoğlu, Aynur Erdoğan ve Mehmet Demir, güçlü yorumu ve seslendirdiği türkülerle katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. CNN Türk Haber Programı Sunucusu Göksu Öngören Özgür’ün de katıldığı ve bir türkünün hikâyesini anlattığı konser, dinleyenler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Göksu Öngören Özgür’ün anlattığı hayat hikâyesinin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun ailesine ait olması da konsere anlam katan bir başka an oldu. 

Konserde, “Göç Göç oldu”, “Biz Kırım’dan Çıkanda” “Çıkayım Gideyim Urum Eline”, “Ben Bir Göçmen Kızı Gördüm”, “Arda Boylarında”, “Bir Fırtına Tuttu Bizi”, “Almanya Acı Vatan”, “Harmandalı Zeybeği”, “Mum Kimin Yanan Kerkük” ve “Bozdoğan” gibi türküler seslendirildi. Rumeli’den Anadolu’ya ve Almanya’ya kadar göç türkülerinin seslendirildiği konser, dinleyenleri göç yollarında yaşanan acı dolu anılara ve parçalanan hayatlara götürdü.

Konserin ardından Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Koro Şefi Vedat Kapanoğlu ile “Harmandalı Zeybeği” türküsünde oyunuyla programa renk katan Nadir Kartal'a plaket takdim etti. 

Bu sırada bir konuşma gerçekleştiren Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, “Bugün önce dışarıdaki fotoğraf sergisiyle ve sonrasında buradaki muhteşem konserle göçle ilgili olarak bir başka boyuta geçtik. Farklı farklı duyguları hep beraber tatmış olduk. Fotoğraflarda, yaşadığı toprakları ansızın terk etmek zorunda kalan insanların yüzündeki çaresizliği, gelecekle ilgili kaygılarını gördük. Yine konserde Kırım'da sürgüne tabi tutan bir delikanlının kız kardeşine haykırışına şahitlik ettik. Hep birlikte burada yine anasını babasını kaybetmiş bir Rumen kızının hüznünü birlikte yaşadık bu türkülerde. Tuna yanarken bizler hep birlikte burada ağladık. Ama ne olursa olsun başımıza ne gelirse gelsin Kadir Mevla'dan umudu kesmemeyi de yine burada iliklerimize kadar hissettik.” dedi.

Trakya Üniversitesinin YouTube hesabından canlı olarak da yayınlanan konser, alkışlar eşliğinde sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 11.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 264 kez okundu.