Ana Sayfa » Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
S
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
EDİRNE SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) 21.08.2023
Soru 1-) DD notlar ne olacak?
CEVAP 1: Genel not ortalaması (yani tüm dönemlerin ortalamalarının ortalaması) 2.50 ve üzerinde olan öğrencilerin bütün DD olan notları bütünlemelerden sonra (yani dönem bittikten sonra) öğrenci işlerinde incelenerek DB (1.50) olarak geçer not olarak düzeltiliyor. Böylece o ders(ler)den geçmiş oluyorsunuz.
Soru 2-)Hangi notlar zayıf sayılır ve bütünlemeye girmemiz gerekir?
CEVAP 2a: FF ve FD zayıf nottur. Genel not ortalamanız ne olursa olsun bu derslerden bütünlemeye gireceksiniz.
CEVAP 2b: Genel not ortalamanız 2.50'nin altında ise DD'ler de zayıf sayılıyor ve bütünlemeye girmeniz gerekiyor.
Soru 3-) Genel not ortalamanız 2.50' den yüksek ve siz DD olan ders(ler)den bütünlemeye girmek isterseniz (yani DD notunuzu yükseltmek isterseniz) ne olur?
CEVAP 3: Bütünlemeye girebilirsiniz. Ancak bütünlemeye girdiğinizde yılsonu notu (final notu) devre dışı kalır. Artık bütünleme notunuz geçerlidir. DD olan dersten bütünlemeye girdiniz, bütünleme sonunda ortalamanız FF veya FD olursa tekrara kalırsınız. Bütünleme sonunda tekrar DD olursa yukarıda Soru1’ in cevabı da belirttiğim gibi işlem yapılır.
Soru 4-) Yılsonu sınavına (Final) göre o dersin ortalaması (ara sınav notu x 0.30) + (Yıl sonu sınavı notu x 0.70) = FF veya FD ise ne oluyor?
CEVAP 4: O derslerden bütünleme sınavına girilmesi gerekiyor.
Soru 5-) Bütünlemede geçemezsem ne olur?
CEVAP 5: Bütünleme sınavına göre o dersin ortalaması(Ara sınav notu(vize)*0.30+ bütünleme sınav notu*70) FF veya FD olursa o ders(ler)den tekrara kalırsınız; o ders(leri) gelecek yılın aynı döneminde olmak koşulu ile alabilirsiniz.
Soru 6-) Bütünlemeye kaldınız ama bütünleme sınavına girmediniz. Bu durumda ne olur?
CEVAP 6: O ders(ler)den tekrara kaldınız demektir. O ders(leri) gelecek yılın aynı döneminde olmak koşulu ile alabilirsiniz.
Soru 7-) Bütünlemeye girme zorunluluğunuz var mı?
CEVAP 7: Hayır yok. Bütünleme sınavına girmeyebilirsiniz. Bu sınav hakkınızı kullanmayabilirsiniz. Sınava girmemenizin sonucu olarak o dersten tekrara kalırsınız. O ders(leri) gelecek yılın aynı döneminde olmak koşulu ile alabilirsiniz.
Soru 8-) Geçemediğim dersler ne olacak?
CEVAP 8: Yeni eğitim- öğretim yılında geçemediğiniz dersleri bulundukları yarıyılda olmak koşulu ile yani güz yarıyılından kaldıklarını güz yarıyılında, bahar yarıyılından kaldıklarınızı bahar yarıyılında tekrar alabiliyorsunuz.
Soru 9-) CC ve daha yukarı olan geçtiğim derslerden not yükseltmek için bütünlemeye girebilir miyim?
CEVAP 9: Hayır giremezsiniz. Geçilen derslerden not yükseltme diye bir şey yoktur.
Soru 10-) Yaz okulu için temel şart(lar) nedir? Hangi dersleri yaz okulunda alabilirim? Bir sınır var mı?
CEVAP 10a: O eğitim öğretim yılında güz ve/veya bahar yarıyılında ders kaydı yaptırmayanlar yaz okulundan ders alamaz. Yani İki dönemden birinde ya da ikisinde de ders kaydı yapmış olmanız şart. Diyelim ki dönemin birisinde ders kaydı yaptınız sadece dönemden kalan derslerden yaz okuluna gidebilirsiniz.
CEVAP 10b: Yaz okulunda açılan dersi(leri) normal zamanda (güz veya bahar yarıyılında) hiç almamış, alıp kalmış, veya alıp devamsızlıktan (DZ) kalmış olabilirsiniz.
CEVAP 10c: Yukarıda Cevap10b' de belirtilen bu üç durumda belli bir AKTS kredisine (sınıra) kadar (en fazla10 AKTS yani 2 veya 3 ders) alabirsiniz. Yaz okulunda da devam zorunluluğu var.
Soru 11-) Yaz okuluna nasıl gidilir?
CEVAP 11: Yaz okulu kendi okulunuzda açılmışsa öncelikle kendi okulunuzda yaz okuluna gidebilirsiniz. Diğer bir deyişle okunuzda yaz okulu varsa başka yerde yaz okuluna gidemezsiniz.
Soru 12-) Kendi okulumda kaldığım dersler için yaz okulu açılmadı. Ne yapabilirim?
CEVAP 12: Üniversitemizin başka meslek yüksekokullarında kaldığınız derslere uygun ders açılmışsa danışmanınız/ idare uygun görürse (AKTS' leri ve yaz okulundan almaya çalıştığınız dersin/lerin içerikleri(konuları aynı ise)alabilirsiniz. Diyelim ki aynı ve yaz okuluna gitmenize onay verildi, o zaman yaz okuluna başvuru için resmi evrakları başvuracağınız üniversiteden bir şekilde temin edip bizim okulumuzda onaylatmanız gerekiyor.
Soru 13-) Kendi Üniversitemde kaldığım dersler için yaz okulu açılmadı. Ne yapabilirim?
CEVAP 13: Ülkemizde bulunan devlet ya da özel, üniversitelerin meslek yüksekokullarında kaldığınız derslere uygun dersler için yaz okulu açılmışsa danışmanınız/ idare uygun görmesi halinde (yani AKTS'leri ve yaz okulunda almaya çalıştığınız dersin içerikleri(konuları) aynı ise) alabilirsiniz. Diyelim ki aynı ve o üniversite(lerin) yaz okuluna/larına gitmenize onay verildi, o zaman yaz okuluna başvuru için resmi evrakları başvuracağınız üniversite(ler)den bir şekilde temin edip bizim okulumuzda onaylatmanız gerekiyor.
Soru 14-) Bir zayıf bir dersim kaldı. Stajımı da yapmadım. Bu yaz hem yaz okuluna gidip hem staj yapabilir miyim?
CEVAP 14: Hayır. Yönetmeliğe göre sadece birisini yapabilirsiniz.
Soru 15-) Bu okuldan nasıl mezun olabilirim?
CEVAP 15: Bu okuldan mezun olabilmeniz için alttan en fazla toplam 15 AKTS kadar dersten kalmış olmak. 15 AKTS’den daha çok dersi(zayıf ders) olan öğrenci 2. Sınıftan ders bırakmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla okulu uzayacaktır. 2. Sınıfın sonunda staj dâhil mezuniyet için gerekli Toplam AKTS / ECTS 120 dir. 1. Sınıfta Güz yarıyılında 30 AKTS + Bahar yarıyılında 30 AKTS ve 2. Sınıf Güz yarıyılında 30 AKTS+ Bahar yarıyılında 30 AKTS olmak üzere toplamda 120 AKTS’lik ders alıp geçmeniz gerekiyor.
Soru 16-) Alt sınıftan derslerden tekrara kaldım. Tekrara kaldığım derslerle birlikte 2. Sınıf derslerimin tamamını alabilir miyim?
CEVAP 16: Her dönemde maksimum 45 AKTS alabilirsiniz. Ders kaydı yaparken öncelikle alt dönemden (güz yarıyılı ise güz yarıyılından, bahar yarıyılı ise bahar yarıyılından) kalan dersleri önce almanız gerekiyor. Alttan kalan derslerinizin AKTS toplamı 16 ve yukarı ise üstten ders kesmek zorunda kalacaksınız ve okulunuz uzayacaktır. Kestiğiniz ders(ler)e devam zorunluluğu vardır. Derslere katılma zorunluluğunuz olduğu için sadece sınavlara gelme şansınız yok. Yoksa devamsızlıktan kalırsınız.
17-) Yatay geçiş için (TYT puanı(Ek-1) veya Kurumlar arası (ortalama ile) geçiş için doldurmam gereken evraklar nelerdir?
Okul web sayfasına bakabilirsiniz.
18-) okulun sayfasında Tek ders sınavı, azami sınav gibi sınavların tarihleri yazmıyor? Sınav tarihlerini nasıl öğrenebilirim?
CEVAP 18: Vakti gelince gereken duyurular yapılır. Siteyi takip etmeye devam edin.
19-) DGS’de bir fakülteye yerleştirildim. Fakat mezuniyet belgem olmadığı için Fakülteye kayıt yaptıramıyorum ne yapmalıyım?
CEVAP 19: Her sene DGS ile yerleşenlerin geçici kayıtları ve kesin kayırları için fakülteler bir karar alıp sayfasında duyuruyor. Bu duyuru her yıl tarihi değiştirilerek yenileniyor. Mezuniyet Belgesi (Çıkış Belgesi) hazır olmayanları geçici kayıt yapıp "Çıkış Belgelerini" tanınan belirli bir süre içerisinde getirmeleri isteniyor.
20-) Anadolu üniversitesi AÖF’de 2. Üniversite okumak isteyenler ne yapmalı?
Örgün öğretimde 2 yıllık programda okuyan ya da mezun olan bir öğrenci AÖF' nin 2 yıllık bir programına sınavsız kayıt yaptırıp okuyabiliyor ( https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/nasil-ogrenci-olabilirim/ikinci-universite). Çevrimiçi başvuru işlemleri https://aoskayit.anadolu.edu.tr adresinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır. Adayların başvuru yapabilmeleri için öğrenim bilgilerinin MEBBİS/YÖKSİS sisteminde güncel olması yeterlidir(kayıtlı olduğu okulunda ders kaydı olma zorunluluğu yok). Yani MEBBİS/YÖKSİS sisteminde öğrenci olarak görünmesi yeterli.
Bu içerik 02.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 1213 kez okundu.